Megkapta az NB I-es induláshoz szükséges licencet a Mezőkövesd Zsóry SE felnőtt csapata, így nincs adminisztrációs akadálya annak, hogy labdarúgóink a bajnoki cím megszerzése esetén az első osztályú pontvadászatban szerepelhessenek. Az első osztályú szereplés lehetőségéről és a fejlesztési tervekről Tállai Andrással, a Mezőkövesd Zsóry SE elnökével beszélgettünk.

Mi szerepel a határozatban?

 

– A határozat arról szól, ha a Mezőkövesd Zsóry SE felnőtt csapata bajnok lesz és megszerzi a jogot az NB I-es szereplésre, akkor abban az esetben nevezhet az első osztályú küzdelmekre, hogyha azok a feltételek megteremtődnek, amelyek a licenc szabályzatban szerepelnek. Ez egyébként egy 300 oldalas dokumentum volt. Szeretném megjegyezni, hogy az NB I-es licencet nem először kaptuk meg, hiszen a 2011-2012-es bajnokságban is úgy szerepeltünk, hogy megvolt az NB I-es licencünk, tehát ebből a szempontból ez nem új a klub életében. Abból a szempontból viszont igen, hogy az elmúlt két évben jelentősen megszigorították a szabályokat és nagyon sok feltételnek kell megfelelnünk. A lényeg az, hogy jogi értelemben elhárultak az akadályok az elöl, hogy a csapat ősztől az első osztályban szerepelhessen.

Milyen feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy a csapat elindulhasson az első osztályban?

– Mint említettem, nagyon megszigorodtak a feltételek és senki nem szeretné azt átélni, ami Egerben történt. Ha a mezőkövesdi futball eljut a bajnoki címig, az egyrészt csoda lesz, másrészt azt gondolom, hogy ez a csapat ésa városi közösség, az egész ország elismerését ki fogja vívni. Semmiképpen sem szeretnénk felkészületlenül, átgondolatlanul és felelőtlenül nekivágni az NB I-nek. Feljutás esetén komoly infrastrukturális feltételeknek kell megfelelni, de mi készen állunk arra, hogy ezeket biztosítsuk. Kezdem azzal, hogy a pályán 5000 néző számára kell helyet biztosítanunk. Az 5000 főből 1000 néző részére ülőhelyet kell létesíteni, de ezt a fejlesztést már korábban elkészítettük. A 4000 fő részére befogadására alkalmas állóhelyi rész kiépítése a bajnokság befejezését követően fog megkezdődni. Azokon a területeken, ahol most szabad helyek vannak a pálya, illetve lelátók mellett, mindenhol betonlelátók épülnek. Az ülőhelyek mellett ugyanolyan betonelemes lelátókat fogunk építeni, hogy a későbbiekben fedett ülőhelyes résszé lehessen majd alakítani. Ezzel kapcsolatban az előkészületek előrehaladott állapotban vannak. Jelenleg ott tartunk, hogy ajánlatokat kértünk a vállalkozóktól és ez azt jelenti, hogy ha feljutunk, a július végén kezdődő bajnoki rajtra egészen biztosan el fog készülni a lelátó építése. Ami jelenleg a legnagyobb gondot okozza, hogy a pályán megfelelő számú mellékhelyiséget kell biztosítanunk, melyet a lelátó alatti rész kialakításával szeretnénk megoldani. A vendégszektor a Dohány út felőli kapu mögött fog megépülni, ahol 200 fő számára biztosítunk ülőhelyeket, a többi állóhely lesz. A vendégszektorban a mellékhelyiség kérdését mobil wc-k elhelyezésével szeretnénk megoldani.

Szintén fontos beruházás lesz a biztonságtechnikai- és a beléptetőrendszer kiépítése. A sporttörvény módosítása értelmében egy adott helyen csak akkor lehet kiemelt mérkőzéseket lejátszani, ha ez a biztonságtechnikai rendszer ki van építve. Ez azt jelenti, hogy ezekre a mérkőzésekre névre szóló belépőjegyeket adunk és belépni beazonosítható igazolvány felmutatásával lehet, de hangsúlyozom, hogy ez csak a kiemelt mérkőzéseket érinti. A biztonsági rendszernek lesz egy központi szerverszobája, amit valószínűleg az ökölvívó helyiség egyik szobájában helyezünk el és az épület tetején lesz az úgynevezett irányítási pont, ahonnan kontrollálni fogják a mérkőzés biztonságát, hiszen a nézőtéren kamerák lesznek elhelyezve. Erre vonatkozóan szintén elkészültek a tervek, már árajánlatunk is van, tehát úgy gondolom, hogy a rendszer kiépül addigra, mire elérkezünk az első kiemelt mérkőzéshez. Ezzel kapcsolatban kaptunk egy kis haladékot, méghozzá olyan értelemben, hogy irányított sorsolást kérhetünk, ami azt jelenti, hogy az első néhány fordulóban elkerülhetjük a kiemelt mérkőzéseket és ezzel az lehetőséggel valószínűleg élni és fogunk.

A harmadik jelentős fejlesztés a világítás kiépítése, amely szintén előrehaladott állapotban van. A hálózatbővítése elengedhetetlen, ezt az önkormányzat végzi el. Az önkormányzat megállapodott az ÉMÁSZ-szal és tudomásom szerint az ÉMÁSZ július 15-éig fogja biztosítani a hálózatbővítést, amit a Kavicsos-tó út felől fognak megvalósítani. Közben a napokban elkészült a pálya belső villanyvilágítási terve, amit be fogunk adni engedélyeztetésre. Mindeközben megkezdődnek a kivitelezési munkák azért, hogy, addigra amíg a hálózatbővítés elkészül, a világítás kivitelezése is előrehaladott állapotban legyen. Abban az esetben, ha a világítás nem készül el a július 26-ai bajnoki rajtig, akkor két lehetőségünk lesz, vagy felcseréljük a pályaválasztói jogot az első néhány mérkőzésre, vagy pedig egy másik helyszínen rendezzük meg a meccseket. Mivel a DVTK stadion felújítása miatt a Diósgyőrrel nem tudtunk megállapodni, így a DVSC pályáján, Debrecenben kerülhet megrendezésre a mérkőzés. Nagyon bízunk benne, hogy a villanyvilágítás legkésőbb augusztusban elkészül és hazai pályán fogadhatjuk az ellenfeleinket.

Még egy nagy horderejű dolog van, amiről nem beszéltem. A vezetőség régi vágya, hogy a klub székháza bővüljön és most szerencsére erre is sor kerülhet, hiszen a fejlesztéshez szükséges források a rendelkezésünkre állnak. Ez egy hosszabb folyamat lesz, de nagyon bízom benne, hogyha a július végi rajtra nem is, de augusztusban legalább annyira elkészülnek a munkálatok, hogy az az NB I-es igényeknek megfelelően kialakításra kerülő alsó szint használható állapotba legyen. Szeretnénk, hogy a felső szintnek legalább a váza, azaz maga az építmény és a tető készen legyen.

Összegezve tehát a feladatokat, van egy felújítási feladatunk a lelátóval és a mellékhelyiségek kialakításával kapcsolatban, amely elkészülhet a július végén esedékes bajnoki rajtra. Fontos feladat a biztonságtechnikai rendszer és a villanyvilágítás megépítése, melyre szintén jó esély van, hogy július végére, de legkésőbb augusztusban elkészüljön és a negyedik fontos szakasz a klubház átalakítása és bővítése lesz, ahol szintén jól állunk, hiszen a tervek megvannak és az árajánlatkérés szakaszában vagyunk.

Miből és mekkora összegből fogják végrehajtani a fejlesztéseket?

Az egyesület, illetve az egyesület által alapított gazdasági társaság, a Mezőkövesd Zsóry FC Kft. szervezet társasági-adó rendszerben a 2012/13-as évre 30%-os önerővel együtt 250 millió Ft-ot kapott fejlesztésre az MLSZ-től. Ez azt jelenti, hogy a társasági-adó támogatás 190 millió Ft volt, amit sikerült összegyűjtenünk a vállalkozásoktól az elmúlt év végén és ez az összeg ott van az MLSZ számláján. A fennmaradó pénzt az önkormányzat biztosítja önerőként, de itt meg kell jegyeznem, hogy az önkormányzat egy kormányhatározat értelmében 650 millió forint egyedi állami támogatást kapott, melynek egy részét teszi ki a fejlesztéshez szükséges önerő. A 250 millió forintot meg fogjuk osztani az MLSZ-nél. Az egyik részét a villanyvilágításra, míg a másik részét a klub épületének a fejlesztésére fogjuk fordítani. A lelátó építéséhez szükséges forrást szintén pályázati forrásból szeretnénk finanszírozni, amit a Belügyminisztérium írt ki. A sportingatlan fejlesztésre irányuló pályázaton 20 millió forintot lehet elnyerni. Miután tavaly nyert a pályázatunk, bízunk benne, hogy idén is kedvező elbírálásban részesül. A beléptető- és biztonságtechnikai rendszer kiépítésére a TAO pályázatnak köszönhetően fogjuk megvalósítani. Ez a projekt hozzávetőleg 50-60 millió Ft-ba fog kerülni és a 70%-át a 2013-2014-es társasági-adó támogatásból kívánjuk majd finanszírozni, ugyanis a július 1-je után kezdődő munkálatok elszámolhatóak a következő évhez.

A fejlesztésekhez szükséges forrás tehát rendelkezésre áll és ez a város költségvetését nem fogja terhelni. A kiemelt sportágak finanszírozása két éve teljes egészében megváltozott és ebben élen járunk a kisvárosok között, hiszen ezt a lehetőséget használjuk ki. Az más kérdés, hogy a csapat nagyszerű eredményeket ér el a bajnokságban és a csapat szereplése is ösztönöz bennünket arra, hogy éljünk ezekkel a lehetőségekkel és fejlesszük a sportlétesítményt Mezőkövesden.

– Sporttörténeti siker kapujában áll a város, hiszen a kézilabdázók mellett labdarúgóink is az első osztályban indulhatnak. Véleménye szerint Mezőkövesd képes lehet arra, hogy akár hosszútávon is első osztályú szinten tudja működtetni a csapatokat?

– Ahogy említettem, a kiemelt sportágak finanszírozása teljesen megváltozott és ebben szerepel a kézilabda is. A társasági-adó rendszernek köszönhetően működésre is lehet pénzeket szerezni. A szponzorok mellett ez az a lehetőség, amivel nekik is élniük kell és nem csak a városi cégektől, hanem az ország más területeit is bejárva meg lehet szerezni a pénzeket. Azt gondolom, hogyha ez a forrás továbbra is maradni fog, akkor egy Mezőkövesd méretű kisvárosban is működhet két élvonalbeli klub, akár hosszútávon is. Ennek hozománya, hogy természetesen az utánpótlás feltételeit is meg kell teremteni. A labdarúgó korosztályos csapatoknak a Nemzeti Bajnokságban, vagy a Bozsik programban kell majd szerepelniük. Egyébként ennek a teljesítését nagyobb kihívásnak érzem, mint magának az infrastrukturális fejlesztésnek a megvalósítását. Két szakemberünk folyamatosan azon dolgozik, hogy ezeknek a feltételeknek is meg tudjunk felelni. Azt gondolom, hogy a klub jelenlegi forrásával, valamint azzal az összeggel, amit az MLSZ biztosít a különféle média jogokért cserébe az NB I-es csapatoknak, ami hozzávetőleg 100-120 millió forintot jelent, illetve feljutás esetén várható új szponzorok érkezésével, egy nem nagy költségvetésű, de mégis stabil háttérrel rendelkező csapatot tudunk majd hosszútávon működtetni. Mezőkövesd arról híres, hogy bár nem tud nagy pénzeket adni a működtetésre és a játékosoknak sem, de az ígért összeget mindig napra pontosan tudjuk teljesíteni és ez a mai világban nagyon felértékelődött. Én nagyon örülnék neki, ha sikerülne a feljutás, hiszen lépéselőnyben vagyunk a riválisokkal szemben, de ne feledjük, hogy három nagyon nehéz mérkőzés vár még ránk a bajnokság végéig. Ettől függetlenül bízom benne, hogy egyre többen felfigyelnek arra, ami a mezőkövesdi labdarúgócsapatnál történik és sokan eljönnek velünk Putnokra a hétvégén. Utána pedig reméljük, hogy több ezren leszünk a Cegléd elleni mérkőzésen és ott kimondhatjuk azt, amiről eddig csak álmodoztunk, hogy Mezőkövesd az Észak-magyarországi régió egyik futballfellegvára lett és olyan szinten működik, amely kivívja az egész ország elismerését.